Cetina

Cetina - Hotel Villa Dvor

Cetina

Duboko u unutrašnjosti Zagore, u podnožju vrhova Dinarida, svoj put počinje najduža rijeka u Dalmaciji, Cetina.
Ova prelijepa rijeka izvire iz 5 jakih izvora na oko 380 m iznad mora, ispod dvije planine, Dinare (1831 m) i Gnjata (1801 m), nekoliko kilometara sjeverno od grada Vrlike, odakle teče jugoistočno kroz polja Sinja, grada Trilja do Zadvarja, gdje se okreće zapadno prema Omišu i spaja s Jadranskim morem. Sa svojim 101 km dugim tokom, Cetina je najduža rijeka u Dalmaciji dok je vodopad Gubavica (48 m) ispod Zadvarja, jedan od najvećih u Hrvatskoj. Tijekom ljeta rijeka teče 2-4 m3 / sec, što je uzrokovano akumulacijom i preusmjeravanje vode kroz tunele u energetske svrhe, ali tijekom kišne sezone, snijega i leda protok vode drastično raste.

Izgled Cetine se znatno mijenja kroz svoj put. U gornjim dijelovima, Cetina je većinom brza s mnogima brzacima, a nalazi se u dubokim gudurama s nepristupačnim hridima. U nižim područjima rijeka je puno sporija, više poput jezera, s visokim liticama koje se uzdižu s obje strane rijeke, povremeno isprekidanih po ravnijim područjima s malim selima, listopadnim šumama i zelenim livadama punim cvijeća, koja su u proljeće prilično opojne.

Na svom putu Cetina je presjekla put poljima i stijenama, stvarajući jezera okružena bujnom vegetacijom, kao i kanjon duboko usječen između impozantnih stijena i prirode oko njega, još uvijek netaknute i čiste.
Ušće rijeke Cetine ulijeva se u more kod Omiša, stvarajući odličan ambijent za grad, odvojen dubokom provalijom, koja nakon mnogo kilometara širine, stanjuje se ovdje na samo nekoliko metara širine.
Rijeka Cetina je sama po sebi vrlo čista i bistra, opskrbljujući pitkom vodom veći dio Dalmacije, tako da se ne ustručavate otići na kupanje. Također je puna pastrvama, tako da ne zaboravite i na ribičke štapove!

Najveće mogućnosti za aktivan odmor nalaze se upravo u netaknutoj prirodi kanjona Cetine, koja uživa status zaštićenog značajnog krajobraza od 1963. Ljubitelji avantura mogu ići na rafting, kanjoning, kanuing, zip line, trekking, bicikliranje, jahanje, slobodno penjanje, sve u okolici ... ili jednostavno otići u razgledavanje rijeke izlete brodom i uživati prelijepom krajoliku.

Cetina Slike